Skip navigation. Till innehållet..
Tornfalken Text - Internetmarknadsföring, webbtexter, design och tillgänglighet för alla sedan 1995.

Undvik SEO

Optimera för besökaren - inte för söktjänsten

Sökoptimering är en gåtfull verksamhet. Det finns företag och SEO-konsulter som lovar sina kunder topp 10-placeringar för relevanta sökord. Hur man kan lova det är en gåta. Och för mycket sökoptimering kan förstöra en i övrigt bra nätplats.

Söktjänsterna motarbetar sökoptimering

Sanningen är att söktjänsterna avskyr sökoptimering och ser på de flesta SEO-konsulter som något som katten släpat in. De gör allt för att försvåra konsulternas arbete genom att ständigt byta kriterier och sätt att räkna ut rangordningen.

Söktjänsten ser till besökarens nytta

Varför? Därför att all sökoptimering syftar till att ge höga placeringar. Men söktjänsterna är inte intresserade av att ge topplaceringar till sökoptimerade sidor. De vill ge höga placeringar till platser som besökarna har nytta av.

Sammanfallande intressen

Det ligger en avgrund mellan dessa synsätt. Logiken är enkel. Sökoptimering syftar till att göra söktjänsten nöjd medan sidans nytta gör besökaren nöjd. Och eftersom söktjänsterna vill ha nöjda besökare sammanfaller deras intressen.

Om att synas i Google

Man kan lätt föreställa sig hur det går till. Vi har ett företag som just gjort en ny nätplats. Alla(!) tycker att den är bra, men den "syns inte i Google", som man säger. Vad göra? Man kallar in ett SEO-företag som får i uppdrag att höja rankningen.

Lovar topplaceringar utan täckning

Är det ett hyggligt seriöst företag gör de sig besväret att intervjua någon om syfte, målgrupp och annat som de tror är viktigt. Är de mindre seriösa lovar de topplaceringar bara kunden betalar deras, ofta nog, höga månadsavgift. Vad de gör för pengarna vet bara de själva.

Gammal marknadslogik

Det är rester av den gamla marknadsföringslogiken som verkar här. Vi har ett företag som har problem med att komma ut med sitt budskap. Därför kallar man in ett annat för att hjälpa till med det. Och argumenten är desamma.

Rädsla att inte synas

Där byråer och konsulter förr sa till ängsliga företagsledare att det gäller att annonsera "för annars syns man inte" säger man nu att det gäller att sökoptimera "för annars syns man inte". Man har bara bytt papper mot söktjänster. Byråer och konsulter tjänar bra på denna rädsla att inte synas.

Förstår inte nätet

Det är uppenbart att många byråer och SEO-konsulter inte förstår sig på nätet. De har inte förstått att villkoren har ändrats radikalt och att makten över marknaden har bytt innehavare. Det handlar inte längre om att synas mer än alla andra.

Google sökoptimerar inte

Se på Google. Har någon sett en enda annons för dem? Är deras förstasida sökoptimerad? Knappast. Den är en SEO-konsults dröm. Titeln består av ett enda ord, inga "keywords" och ingen "description". Där finns ingen nyckelordstät text, inga rubriker och heller inga punktlistor med nyckelord. Varför?

Google förstår vad som gäller

De behöver inte, kan man invända. Ingen söker ju efter Google och är man störst så är man. Men Google har alltid sett ut så här. Även när de var okända. Googles framgång beror snarare på att de tidigt insåg den grundläggande regeln för nätmarknadsföring:

Grundregel för nätmarknadsföring

Det viktiga är inte att få mycket trafik. Det viktiga är att uppfylla önskemålen hos de besökare/kunder som kommer.

Genomströmning viktigare än antal som stannar

Inser man detta är det mycket som faller på plats. Google mäter inte framgång i antalet besökare utan i hur länge dessa stannar. Ju kortare desto bättre. Ett besök som varar mer än tre sekunder ses som ett misslyckande. Deras uppgift är ju att lotsa besökaren vidare till rätt ställe.

Överlägsen strategi

Den överlägset bästa strategin för både nätmarknadsföring och sökoptimering är alltså att göra allt för att besökaren och kunden ska kunna utföra sitt ärende så snabbt och enkelt som möjligt. Det är det enda sättet att få nöjda besökare.

Nöjda kunder berättar

I dessa tider av sociala media är det inte längre frågan om att syns eller inte. Det är snarare så att det inte går att gömma sig. Missnöjda kunder varnar för dig, men gör du bra ifrån dig berättar dina nöjda kunder och besökare om dig för sina vänner.

Och är de riktigt nöjda länkar de till dig också.

Seppo Salmivuori

Har du synpunkter eller invändningar? Skriv en rad!

E-post*
Kommentar*:

This web form is protected from SPAM by SnapHost.com
Skriv tecknen du ser*: Web Form Code

* - obligatoriska.