<%@ Language=VBScript %>

<%WritePageName%> <%WritePageName%>

Enkelhet före design

Bra nätplatser och applikationer är snygga och enkla. De bästa platserna och apparna är enkla och snygga. Enkelhet går före design visar en ny studie. Den stora trenden idag går entydigt mot enkelhet och användbarhet.

Utseende mot användbarhet

Utseende och användbarhet är viktiga faktorer när vi bedömer produkter, nätplatser och appar. Att de har samband med varandra är klart, men hur? Vilket kommer först? För att ta reda på det gjorde forskare på YouTube en studie (nedladdning av PDF).

Testbutiker i olika versioner

Man skapade fyra olika versioner av en nätbutik för kläder och mode efter variablerna utseende och användbarhet. Varje variabel kunde anta två värden: snygg och ful respektive lätt och svår att använda. Alltså: snygg & lätt, snygg & svår, ful & lätt och ful & svår.

Intervjuer före och efter användning

För att se hur det hänger ihop lät man försökspersonerna använda de olika butikerna för att leta efter ett antal varor och sedan gå till kassan och köpa dessa. Före och efter studien intervjuade man brukarna om deras uppfattning av utseende och användbarhet.

Snygg behöver inte betyda användbar

Studien visar tydligt att butikens utseende inte påverkar upplevelsen av dess användbarhet. Den vanliga uppfattningen att "det vackra är det användbara" stämmer inte alls. Det går inte att dölja låg användbarhet med snygg design.

Låg användbarhet försämrar intrycket av utseendet

Motsatsen visade sig däremot vara sann, användbarheten påverkar upplevelsen av utseendet. De personer som före provet tyckte att en butik var tilltalande ändrade uppfattning efter att de provat den och upplevt svårigheter i användningen. Det verkar alltså som att frustrationen påverkar den estetiska bedömningen.

Användbarhet bedöms oberoende av utseende

Slutsatsen blir att användarna är fullt kapabla att bedöma användbarhet oberoende av utseendet. Och att låg användbarhet och krångel försätter brukaren på dåligt humor, vilket i sin tur påverkar vad man tycker om utseendet.

Enkelhet först

Svaret på den inledande frågan om vilket som kommer först, utseende eller användbarhet är alltså entydigt användbarheten. Helt i linje med Applegrundaren Steve Jobs berömda devis: "det ska bara fungera". Vi kräver först och främst enkelhet av de produkter vi använder.

Flodvåg av krav på enkelhet

Att det går en våg av krav på enkelhet över världen visar en annan undersökning från den globala kommunikationsföretaget Ketchum. Deras studie över 6000 konsumenters upplevelse av nya produkter visar att över 76 % krävde större enkelhet av de produkter de testade.

Enkelhet viktigaste kravet

Man lät konsumenter i sex olika länder gradera vikten av fyra olika aspekter på nya produkter. Enkelhet i användning, om de underlättade det dagliga livet, om de var underhållande eller om de gav status. Det visade sig att rangordningen var densamma som i uppräkningen.

Överväldigande tendens

"Det mest överraskande resultatet i studien är den överväldigande önskan om enkelhet. Det motsäger den intuitiva uppfattningen att ny teknik handlar om fler funktioner, bättre och snabbare, medan data tydligt visar att folk helst vill förstå hur produkterna kan användas för att underlätta för dem att uppnå sina mål", säger Esty Pujadas, chef för Ketchum's Global Technology Practice.

Sluta prata funktioner

"Tillverkare borde sluta prata om funktioner och finesser", fortsätter han, "och i stället kommunicera de mänskliga aspekterna av en produkt, inte bara om produkten i sig och dess egenskaper". Det låter rimligt med tanke på hur snabbt nya produkter hela tiden kommer ut.

Ett halvt sekel att lära sig ett års nyheter

Ta bara 2012 års mässa för konsumentprodukter inom elektronik. Där lanserades över 20 000 nya spännande apparater, smartphones, läsplattor, hemmabio- och musikanläggningar och så vidare. Om man studerade en per dag skulle det skulle ta 55 år att lära sig att använda alla.

Enkelhet en överlevnadsfaktor

Enkelhet och användbarhet är den absolut viktigaste trenden idag. En produkt, app eller nätplats får gärna vara snygg, men om den är svår att använda är den utan värde. Det är den bistra sanningen. De företag som inte inser detta ligger dåligt till.

Seppo Salmivuori

Kommentera gärna artikeln här nedan.