<%@ Language=VBScript %>

<%WritePageName%> <%WritePageName%>

Från komplexitet till enkelhet

Nätet handlar om själv betjäning. Ja, du läste rätt. För en gångs skull passar det med särskrivning. På nätet är vi ensamma, otåliga och har låg tolerans för krångel. De nya molntjänsterna gör detta bara ännu tydligare.

En nätplats är en extrem självbetjäningsbutik. Vi förväntar oss att enkelt finna det vi söker. Vi förväntar oss en smidig process när vi vill betala och vi förväntar oss att platsen minns våra uppgifter om vi kommer tillbaka. Så fungerar det sällan, men det är vad vi väntar oss.

Detta är grunden för den revolution i datoranvändning och utveckling av program som pågår just nu. Vi har hittills vant oss vid att de program vi köper till våra datorer blir allt snyggare och har fler och mer avancerade finesser än tidigare versioner. Den utvecklingen har nått vägs ände.

Allt färre av oss vill betala tusentals kronor för de senaste versionerna av program, fulla av egenskaper vi aldrig kommer att lära oss att använda. Det gick bra förr när det handlade om att sälja drömmar. Men mogna kunder vill inte köpa en Ferrari för att åka till Backaplan och veckohandla.

Ta Office-paketet till exempel. Hur många av oss har lärt oss att använda ens en bråkdel av alla de möjligheter det erbjuder. Förr var det en behaglig känsla att ha köpt ett program, som hade massor av avancerade möjligheter, som vi eventuellt skulle ha nytta av i framtiden. Den tiden är över.

Allt stångande med krånglande nätplatser, sega nedladdningar och svårfunna varor och tjänster har gjort oss luttrade och otåliga. Nu kräver vi användbarhet och enkelhet av både nätplatser och program för våra datorer. Det är en fullskalig revolution på gång.

Till och med Microsoft, det företag som en gång ledde utvecklingen av allt mer förfinade och komplexa programvaror, har insett vart det lutar. Bill Gates efterträdare Ray Ozzie skriver om det i sin blogg. "Komplexitet dödar", säger han, "komplexitet gör produkterna svåra att utveckla, använda och administrera".

Microsoft har tagit konsekvenserna av den insikten och kommer att lansera en molnvariant av Office-paketet. Det är just molntjänsterna, som leder revolutionen i datoranvändandet. Se bara hur snabbt det har utvecklats massor av applikationer för smarta telefoner.

Molntjänster är inget annat än alla de avancerade program vi tidigare köpte till våra datorer. Men istället för att sälja kopior av programmen, ligger de nu kvar på säljarens server. Där kan vi via nätet använda det vi för tillfället behöver.

Det är precis så som vi hela tiden har använt nätet. Vi går in i en självbetjäningsbutik, en nätplats, med ett ärende. Om vi snabbt och enkelt kan utföra det vi vill, är vi nöjda och kommer tillbaka nästa gång vi har behov av samma tjänst.

Den som har köpt en produkt, ett avancerat program, är bunden till det och beroende av att köpa uppgraderingar. Den som använder självbetjäning i molnet är fri att använda eller förkasta efter behag och vet att den senaste versionen alltid finns tillgänglig där ute när den behövs.

Inte ens den kära gamla persondatorn är nödvändig längre. Det enda som behövs är någonting som sätter oss i kontakt med molnet. Och för det räcker det med en enkel bärbar enhet, en smart telefon, en läsplatta eller vad som nu kan komma.

Vi kommer att se nya företag bli stora på att sälja små och smarta tjänster, som de distribuerar via flera kanaler. Alla med det gemensamt att de sätter kundernas och besökarnas behov och önskningar främst.

Det är den verkliga revolutionen. Och det här är bara början.

Seppo Salmivuori

Har du synpunkter eller invändningar? Skriv en rad!