Klicka inte här
Skriv meningsfulla länktexter
Nätet består av platser länkade till varandra. Trafiken mellan och inom dessa nätplatser går via dessa länkar. Det är svårt att överskatta betydelsen av hur dessa länkar ser ut. Alla länkar, både utgående, ingående och interna har stor betydelse för hur nätplatsen uppfattas av besökare och hur de rankas av sökföretagen.
Gå igenom dina länktexter
Om du bara hinner göra en sak med nätplatsen inför semestrarna är det att gå igenom dina länktexter. Rensa bort alla onödiga "klicka här", "läs mer" och liknande meningslösheter. Och byt ut dem mot mer beskrivande texter, som verkligen talar om vad länken leder till och tillför något.
Många platser med tomma länktexter
Du kanske inte tror mig, men jag hävdar att det fortfarande finns massor av stora och kända företag som inte har förstått betydelsen av meningsfulla länktexter. Det räcker med en stunds letande mellan olika nätplatser för att stöta på massor av "klicka här".
Prova att söka på "klicka här". Google ger 4,8 miljoner träffar för den frasen och "läs mer" ger över fem miljoner. De som toppar för den senare frasen är, hör och häpna: Dagens Nyheter, Naturvårdverket och Sveriges Television.
Dagens Nyheter värst
En av de värsta syndarna är DN som ju borde veta bättre, proffs på texter som de är. Förstasidan på nätupplagan blir fläckig som en leopardpäls om man markerar alla "läs mer". Samma sak inträffar för "klicka här" på en annan etablerad nätplats, som numera har nätet som en viktig kanal, Interflora. Förutom att de har viktiga länkar som enbart bilder är sidorna fulla med "klicka här" utan vidare beskrivning.
Tre viktiga skäl för meningsfulla länktexter
Det finns tre tungt vägande skäl för att ha meningsfulla länktexter. Jag tar dem i ordning med det viktigaste först:
- Tillgänglighet
- Sökoptimering
- Respekt
Tillgängligheten
Det är närmast skamligt att viktiga företag som DN och Interflora inte tar hänsyn till detta. Tror man inte att kunder som är hänvisade till uppläsningsprogram vill läsa nyheter på nätet eller skicka blommor till avlägsna släktingar som tar examen?
Läser bara länkar för att spara tid
För att spara tid brukar vi alla skumma igenom förstasidan och med blicken hoppa mellan länkarna. Så även den som är hänvisad till ett uppläsningsprogram. Tänk själv hur det skulle vara att höra 60 "läs mer" efter varandra vilket DN har på sin första sida. Och dessutom inte veta vad som väntar i den andra änden av länken.
Undvik bilder som länkar
Interflora tar nonchalansen ännu längre. Där förekommer inte bara massor av "klicka här" utan annan beskrivning. Man har även viktiga länkar som enbart bilder. Ett exempel: "Blommogram i mobilen" förekommer både som text och i en bild, men enbart bilden är länkad till den avsedda sidan. Inte ens en Alt-text har man kostat på sig. En ren förolämpning.
Gör länktexterna meningsfulla
DN skulle naturligtvis ha länkat rubrikerna på de korta sammanfattningarna av artiklarna man har på första sidan. Interflora borde kosta på sig att skriva korta beskrivningar av produkterna i stället för det meningslösa "klicka här". Och länka rubrikerna i stället för bilderna.
Sökoptimering
Är det något som sökföretagen lägger vikt vid är det länkarna. Både de mellan nätplatser och inom dessa. Att då slösa bort ett sådant gyllene tillfälle med meningslösheter är både dumt och kostsamt. Använd kraften i länktexterna och lägg dina viktiga signalord och nyckelfraser i dem. Det gör både söktjänster och framförallt dina besökare nöjda.
Skriv inte: "Vi har tagit fram en ny tjänst. Läs mer här." Utan: "Vi har tagit fram en ny tjänst och en utförlig beskrivning."
Sökrobotarna blinda
Då vet både sökmotorer och läsare att länken verkligen går till en beskrivning av din nya tjänst. Vilket väl var meningen. Tänk på att sökrobotarna är blinda. De ser varken bilder eller kopplar ihop text med efterföljande länk. De läser bara länken och bedömer dess vikt med ledning av texten.
Respekt
Det räcker att gå till oss själva. Vi vet att en länk är menad att klickas på. Vi behöver inte få det skrivet på näsan. Vad vi dessutom inte vill är att behöva gissa. Mycket tyder på att ett "mer info" betyder mer information om det vi nyss har läst, men säkert är det inte. Som besökare är vi otåliga. Varje osäkerhet ökar risken att vi lämnar platsen. Om vi märker att innehavaren inte respekterar vår intelligens är vi definitivt borta för alltid.
Höj rankningen, öka tillgängligheten och visa respekt
Så om du inte har något annat att göra med nätplatsen inför semestern, föreslår jag att du går igenom länktexterna en gång till. Det finns förmodligen inget billigare sätt att höja din rankning i sökmotorerna än meningsfulla länktexter. Samtidigt ökar du tillgängligheten och visar respekt för dina besökare. Kan det bli bättre?
Seppo Salmivuori
Har du synpunkter eller invändningar? Skriv en rad!