Skip navigation. Till innehållet..
Tornfalken Text - Internetmarknadsföring, webbtexter, design och tillgänglighet för alla sedan 1995.

Bloggen som affärskanal

Att kommunicera är att finnas till

Nyligen slutade en känd bloggare med sin omtalade och omstridda blogg. Han hade tröttnat på att vara elak skrev han. Det var just elakheterna som hade dragit läsare till bloggen. Av det drog en del debattörer slutsatsen att det nu var över med bloggtrenden.

Nätet är kommunikation

Att bloggandet skulle vara en övergående trend är en lika stor missuppfattning som den att internet var ett övergående fenomen. De debattörer som tror detta visar bara att de inte förstår vad nätet handlar om. Verklig kommunikation.

Verktyg för samtal

En blogg är en pågående konversation, ett samtal, mellan den som skriver bloggen och de som läser och kommenterar den. Att det har blivit populärt beror naturligtvis på att vi människor gillar att kommentera, diskutera, ge förslag och svara på tilltal. Vi älskar att kommunicera. Nätet och bloggen har gett oss ett oöverträffat verktyg för detta.

Dagbok på nätet

Ordet blog kommer av en sammandragning av orden web och log och kan närmast översättas med nätloggbok. Och det är så den fungerar för de flesta, som en dagbok på nätet. Dagboksskrivandet har alltså fått en renässans, vem kunde tro det? Den stora skillnaden är förstås att nätdagboken är offentlig och avsedd för omedelbar läsning.

Seriös affärskanal

Av detta skulle man kunna dra slutsatsen att bloggandet är en privatsak som bara angår den som skriver den och de av hennes bekanta om eventuellt läser den. Det är dock en förhastad slutsats. Bloggen håller på att utvecklas till en seriös kanal för kommunikation med kunder och marknad och är det redan för de företag som förstår nätet.

På nätet bestämmer kunderna

Är du kommunikatör på ett företag är det din skyldighet att lära dig att skriva och hantera bloggar som ett sätt att kommunicera med din marknad. På nätet är det kunderna som bestämmer vad som är viktigt. Det enda sättet att få reda på vad de tycker är via bloggar, diskussionsgrupper och konsumentstyrda nätplatser, dvs allt det vi menar med Web 2.0.

Affärskritisk tillgång

En välskriven blogg kan bli ett kraftfullt sätt att skapa goda relationer med kunder och prospekt. Den kan bli en viktig affärskritisk tillgång om du hanterar den rätt. Den visar att företaget är seriöst och tar sina kunder på allvar, lyssnar på dem och tar till sig synpunkter. Det finns redan företag som använder bloggar i sin produktutveckling.

Bryt isoleringen

Företag och organisationer är till sin natur isolerade öar i ett marknadshav. Alla organisationer tenderar att sluta sig och se mer till de sina än till de utomstående. Kunderna är per definition utomstående. Bloggen är ett suveränt sätt för företaget att bryta detta.

Dra in kunderna i företaget

Det gäller att sluta att se kunderna som dom därute som på något sätt ska nås med företagets budskap. Bloggen är ett sätt att dra in alla intresserade i företaget och göra dem delaktiga. Se där en utmaning för varje kommunikatör.

Återta kontaktpunkterna

Antalet kontaktpunkter där kunder och företag kan interagera minskar. Självbetjäning, automatisering av allt fler tjänster, nätbutiker osv gör det allt svårare att få kontakt med företaget. En välskött blogg återger företaget den personliga kontakten med kunderna.

Ta reda på vad kunderna tycker

En avgörande funktion i bloggen är möjligheten för läsaren att lämna kommentarer. Detta är en kraftfull funktion som du måste lära dig att behärska. Det är en direktkanal in i dina läsares och kunders sinnen och tankar. Du kan tidigt se kommande trender, få reda på vad kunderna inte tycker om och vad de gillar. Du kan snabbt svara på kritik och kommentera förslag.

Direktkontakt med kunderna

Bloggen ger dig en direktkontakt med dina kunder som en aldrig så avancerad marknadsundersökning kan ge. Du kan få idéer från dina läsare som företaget inte själv skulle komma på. Du kan prova nya tankar på dina läsare och få feedback direkt.

Bloggen kräver välskriven text

Tyvärr finns det inget bra som inte har några nackdelar. Bloggandet är inte befriat. Vi har först den uppenbara svårigheten. Att skriva väl är en förmåga som kräver talang och träning. Många har förvisso mycket att säga men få har förmåga. En blogg är en nätplats och en del i textrevolutionen och som sådan kräver den en välskriven text annars blir den inte läst och då är inte mycket vunnet.

Risk för missbruk

En annan uppenbar nackdel är just möjligheten att lämna kommentarer. Det kan missbrukas och har någon väl börjat med att skriva aggressiva kommentarer eller förolämpningar är det lätt att andra följer efter. Det kan uppstå svåra situationer som det är svårt att komma ur.

Riskerad trovärdighet

Trovärdigheten kan också ifrågasättas. Läsaren kan ju inte veta om den som skriver bloggen verkligen är den person som hon utger sig för att vara. Nyligen hade vi en situation där en pressekreterare utgav sig för att vara socialministern i en chatt som en tidning ordnade.

Personligt medium

Nätet är ett personligt medium. Om du som kommunikatör ska använda det rätt gäller det att veta var gränserna går. Det är inte alltid lätt att avgöra skillnaden mellan en sund affärskommunikation och något helt annat. Det är bara träning och lyhördhet som kan ge den förmågan.

Viktig tillgång

Rätt använd kan en aktiv och välskött blogg bli en viktig och affärskritisk tillgång till företaget och visa att det tar sina kunder på allvar och gör dem till en del av verksamheten. Genom att kommunicera visar företag och organisationer att de finns till för sina kunder och intressenter.

Seppo Salmivuori

Har du synpunkter eller invändningar? Skriv en rad!