Skip navigation. Till innehållet..
Tornfalken Text - Internetmarknadsföring, webbtexter, design och tillgänglighet för alla sedan 1995.

Sena signalord

Konvertera med specifika sökord

Det är ett vanligt missförstånd att tro att sökoptimering handlar om att få så många besökare som möjligt. Det är ju trevligt, men det är ännu bättre att få många köpare. För att klara det måste man använda söktermer som riktar sig till dem som verkligen är beredda att köpa.

Specifika sökfraser

Ok, det låter sig sägas, men hur finner man de där effektiva signalorden? En erfarenhet är att ju mer specifik en sökfras är för det du vill sälja desto effektivare är den. När en kund använder en speciell sökfras är det troligare att hon är ute efter just det som frasen beskriver.

Typisk köpprocess

För att förstå detta kan vi titta på hur en typisk köpprocess ser ut för de flesta av oss i grova drag:

  1. Köparen upptäcker varan eller tjänsten
  2. Köparen letar information
  3. Köparen undersöker alternativ
  4. Köparen tar ett beslut om att köpa
  5. Köparen betalar
  6. Köparen utvärderar köpet

Nära köpbeslut

Det är lätt att se att den person vi vill nå med vår sökoptimering är den som befinner sig i närheten av punkt 4 ovan. Det är i det läget som kunden på allvar börja söka efter just det du har att erbjuda, och använder sökfraser som är specifika för just det.

Liten konkurrens

Det fina med att använda specifika och alltså ovanliga fraser är att det är lätt att få bra placeringar med dem. Du behöver inte konkurrera med alla de andra hundratusentals nätplatser som använder samma generella nyckelord.

Ett exempel - äventyrsresor

Vi tar ett exempel. Antag att du säljer äventyrsresor i Dalsland. De första nyckelord man tänker på är ord som resa, äventyr eller semester. Det är ju i allmänhet på semestern man vill ut och resa och uppleva äventyr. Upplevelse är ett annat sådant ord.

För dyrt att optimera för allmänna ord

Men ett allmänt ord som resa ger runt trettio miljoner träffar på Google. Så det är nog ingen bra idé att försöka optimera för det ordet. Äventyr och semester är marginellt bättre, men det skulle kosta alldeles för mycket att konkurrera ut dem som redan är på topp för dessa ord.

Allmänna ord ger fel målgrupp

Det stora antalet träffar är inte det enda skälet till att dessa ord inte passar ditt syfte. Den som söker på resa eller semester är inte explicit ute efter just äventyr i Dalsland. De flesta söker nog mer efter billiga flygresor, hotell eller bara undersöker resemarknaden för att i ett senare skede bli mer specifika. De är inte redo.

Riktade sökfraser

Låt oss pröva några mer riktade sökfraser att försöka optimera för. Fraser som både ger trafik och ökar chansen till att den sökande verkligen är intresserad.

Här är några förslag

Ja, du förstår. Du kommer säkert på fler och bättre fraser.

Riktade fraser enkla att optimera

Den här typen av riktade speciella fraser är mycket enklare att optimera för och snabbt få bra placeringar med. Som exempel kan jag nämna att flera av de här nyhetsbreven har gått upp i topp bara efter några dagar. Pröva att söka på frasen "sommardäck i Göteborg".

Välj de troligaste fraserna

Som vanligt gäller det att känna sina besökare för att veta ungefär hur de tänker. Men det finns många tänkbara varianter av dessa fraser, som besökarna kan använda. Vi kan aldrig veta vilken. Därför måste vi välja de troligaste och optimera för dessa.

Nischade sidor - en för varje sökfras

Det här innebär att vi måste skapa flera sidor, var och en optimerade för en sökfras. Dessa sidor måste vara unika med egen titel, beskrivning, anpassade rubriker och innehåll. Sidorna ska vara nischade för just det som den aktuella frasen erbjuder. Se även artikeln om landningssidor. Det är lite extra arbete, men Google premierar även nätplatser med många unika sidor med bra innehåll.

Enkel matematik

Så istället för några få sidor optimerade för generella söktermer är det bättre att ha flera unika sidor riktade mot specifika nischer. Istället för att ha en sida som får tusen besök om dagen är det bättre med tio nischade sidor som var och en skickar dig en köpare om dagen.

De sena signalorden gör det

För att inte missa någon av alla de som bara är ute efter att titta kan du ju alltid ha en sida för mer allmän trafik också. Det kanske känns bättre så. Men glöm inte att det är de sena signalorden, de man använder sent i köpprocessen, som har störst chans att konvertera besökaren till kund. Det är de sena signalorden som gör det.

Seppo Salmivuori

Har du synpunkter eller invändningar? Skriv en rad!